Onze boeren zijn hechte Nederlandse familiebedrijven

Het begon allemaal in 1997 op een boerderij in Valkenswaard, waar de boer besloot om op een nieuwe, duurzame manier varkens te houden. Hij stelde strengere eisen aan zijn stallen, waardoor het klimaat in de stallen beter werd, de varkens gezonder en het vlees aanmerkelijk smakelijker.

Andere boeren werden door zijn aanpak geïnspireerd en inmiddels werken al meer dan 300 boeren door heel Nederland op deze manier aan duurzaam varkensvlees. Dit zijn vooral familiebedrijven. Boerderijen waar het gezin én de dieren bij elkaar op het terrein wonen. Alle boeren in de keten werken volgens de criteria van Keten Duurzaam Varkensvlees. De keten heeft heldere criteria op het gebied van milieu, dierenwelzijn en diergezondheid. Deze criteria worden scherp gecontroleerd. Omdat we als keten ambitieuze stappen willen blijven maken zijn alleen jaarlijkse controles onvoldoende. De extra stap, support, is dan essentieel. De keten heeft een drietal tools om de deelnemende varkenshouders support te bieden, om te helpen met het behalen van de doelstellingen.

De keten stelt nestmateriaal beschikbaar, zoals jute doeken en bevestigingsbeugels voor de kraamzeugen. Daarnaast is er een speciale rol voor de boerderijcoach. Deze dierenarts heeft veel kennis van management en bedrijfsvoering en kan waar nodig individuele ondersteuning bieden. En als laatste benchmark, door middel van het online platform Mijn KDV kunnen de boeren zien hoe zij presteren ten opzichte van het verleden maar ook ten opzichte van het gemiddelde in de keten. Dit helpt bij het geven van inzicht in het bedrijf en stimuleert de boer om nog een stapje extra te zetten.

Alle boeren in de keten werken volgens het eisenpakket van Keten Duurzaam Varkensvlees. We weten waar het vlees vandaan komt en kunnen het ook traceren.

Stal van de toekomst

De nieuwste ontwikkelingen is de dagontmesting. Toen Hans Verhoeven in 2011 kennismaakte met de  luchtwasser om de uitstoot van schadelijke stoffen in de varkenshouderij te reduceren wist hij direct dat dat niet zijn oplossing was. Hans: “Ik heb diverse varkensbedrijven bezocht met chemische luchtwassers en combiwassers. Het enige voordeel daaraan is dat je de uitstoot effectief aanpakt. Maar waarom zou ik investeren in een systeem dat niets oplevert voor mijn varkens en voor mezelf?”

Vanuit de wens om antibioticagebruik op de boerderij te reduceren, ontdekte Hans dat een goed stalklimaat leidt tot gezondere dieren. In die ontwikkeling wilde hij zijn geld wél steken. “We hebben op onze boerderij een prototype voor dagontmesting gebouwd. Het probleem bij de bron aanpakken is de enige oplossing waar ik een goed gevoel bij heb. De positieve resultaten hebben we gezien en bewezen. Ik hoop dat door Praktijkonderzoek Dagontmesting straks inzetbaar is voor elke varkenshouder”.

Antibiotica reductie

De boeren binnen het Gildevarken concept  hebben zich de afgelopen jaren sterk gefocust op het terugdringen van antibioticagebruik op de boerderij. We hebben hierin grote stappen gezet. Onze boeren hebben de gezondheid van de dieren zo goed op orde dat antibiotica gebruik nauwelijks meer nodig is, alleen als dit strikt noodzakelijk is. Het streven is om het gebruik van antibiotica helemaal uit te sluiten.